• Grote Markt
  • Lakenhalle

Boek je overnachting

Ieper zien

Lakenhalle - Belfort

Een reusachtig handelspand
Als voorbeeld, maar zeker ook als blijk van haar macht en rijkdom, bouwt de stad in de 13de eeuw haar openbare gebouwen in steen. En ze doet dat met ambitie: de Ieperse lakenhalle en het belfort zijn in de 13de eeuw één van de meest indrukwekkende burgerlijke gebouwen van Europa! De bouwwerken starten rond 1200. Eerst wordt het belfort gebouwd en in 1230 afgewerkt. Daarna volgen de hallen die als overdekte marktplaats dienen. We weten dat het enorme bouwwerk pas in 1304 volledig afgewerkt is. Het complex van de lakenhalle wordt 132 meter lang (zuidzijde), met een bebouwde oppervlakte van ongeveer 2.500 m² en omvat 48 deuren.

De Lakenhalle deed dienst als overdekte verkoop- en opslagplaats van laken aan de (nu overwelfde) waterweg, de Ieperlee. De bouw van de hallen was afgerond in 1304. 

In dit bouwwerk onderging het laken zijn laatste officiële controle, waarna de lakenhandelaars het er eindelijk konden stapelen en verkopen.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het gebouw volledig vernield, op een stuk toren en een paar muren na. 

Boven de ‘Donkerpoort', onder het wapenschild, prijkt het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Thuyne, patrones van de stad.
De 1e verdieping van de Lakenhalle kan bezocht worden via het In Flanders Fields Museum.

Uit het lange voorgebouw van de Lakenhalle rijst in het midden het belfort (70m). De huidige torenspits, met opengewerkte helm en draak (1693) is in haar oorspronkelijke vorm gereconstrueerd.
Oorspronkelijk werd de onderste torengeleding gebruikt als schatkamer. De middenverdieping was vroeger de wapenkamer. Van hieruit vindt het ‘Kattenwerpen' plaats.

In het ‘Klokkenluidershuis' hangen de 49 klokken van de beiaard. De beiaard werd in 2012 volledig gerestaureerd. De stadsbeiaardier geeft wekelijks op zaterdag een concert. De ideale luisterplaats is de binnenkoer van de Lakenhalle, te bereiken via dienst toerisme/museumcafé. Het belfort zelf is te beklimmen in combinatie met een bezoek aan het In Flanders Fields Museum.