• Last Post

Boek je overnachting

EVENEMENT

Symphony of Trees (15/09/2017 - 16/09/2017)

Op vrijdag 15 en zaterdag 16 september 2017 wordt A Symphony of Trees van componist Piet Swerts gecreëerd in de Sint-Maartenskathedraal in Ieper, honderd jaar na de Derde Slag bij Ieper en vijftig jaar na de uitvoering van het War Requiem van Benjamin Britten in dezelfde kathedraal.
A Symphony of Trees is een hommage aan de stad Ieper en dichter-componist Ivor Gurney.
In de lente van 2015 werden 138 herdenkingsbomen geplant in Ieper. De hoogstammige olmen markeren de ligging van het front in 1915-1917 (op de meest langdurige frontlijnen in de periode tussen de Tweede en Derde Slag bij Ieper). Deze frontbomen zullen, ook na de herdenkingsjaren '14 '18, een bijzondere rol blijven spelen bij de verkenning en de ontdekking van de Ieperboog als uniek frontlandschap.
Toen de Britse soldaat, dichter en componist Ivor Gurney in augustus 1917 aankwam bij het front van de Ieperboog, waren vele bomen al vernield. Gurney, diep geschokt door de volslagen vernieling van de natuur, schreef over de dorre, verminkte bomen als een symbool voor het menselijke lijden.
De bomen groeiden terug, net als het heropgebouwde Ieper - als blijvende getuigen van de gruwelen van een wereldoorlog.

A Symphony of Trees wil de luisteraar een beklijvende emotionele ervaring meegeven die onbewust een meta-reflectie wordt over de grote wreedheden die mensen elkaar kunnen aandoen en de wansmakelijke onzin van heel dat onmenselijke lijden. A Symphony of Trees wil muzikaal vanuit het hart spreken en een louterend muziekwerk zijn.

De uitvoerders bij de creatie zijn Symfonieorkest Vlaanderen o.l.v. David Angus, solisten Thomas Blondelle en Lee Bisset en elf koren: Canteclaer (Lo-Reninge), Collegium de Dunis (Brugge), Con Cuore (Waregem), deCHORALE (Antwerpen), Iepers Kamerkoor (Ieper), Kortrijks Vocaal Ensemble (Kortrijk), Laidos (Waregem), Qui Vive (Desselgem), Roeselaars Kamerkoor (Roeselare), Rondinella (Knokke) en Voices! (Knokke).

Piet Swerts werd met A Symphony of Trees eerste laureaat van de Prijs Muziek van de Provincie West-Vlaanderen voor vocale compositie 2016 ("muziek die leidt naar indrukwekkende hoogtes of verstilt in ontroering. Het stuk is soms beklijvend, soms huiveringwekkend, soms beklemmend.")

 

Online via www.acci.be of www.symfonieorkest.be

of aan de balie van de dienst toerisme van Ieper.

Ypres in Belgium
Datum:   15 september 2017 - 16 september 2017
Ypres in Belgium
Tijdstip:   20:30 - 22:30
Ypres in Belgium
Locatie: Sint Maartenskathedraal - Sint Maartensplein - 8900 Ieper
Ypres in Belgium
Type: Evenementen EN
Ypres in Belgium
Contact:
Ypres in Belgium
 
Ypres in Belgium
  tickets via www.acci.be of www.symfonieorkest.be
Ypres in Belgium

< Terug naar evenementen