• Last Post

Boek je overnachting

Herdenking 100 jaar Slag van Passendale - Derde Slag bij Ieper

2017-07-29

 Herdenking 100 JAAR SLAG BIJ PASSENDALE - DERDE SLAG BIJ IEPER
Programma 29-30-31/07

Op 30 juli, aan de vooravond van 100 jaar Slag bij Passendale Passendale - De Derde Slag bij Ieper zullen er in de Ieperse binnenstad een aantal uitzonderlijke herdenkingsevenementen plaatsvinden. Die worden door de Britse overheid georganiseerd in samenwerking met de Stad Ieper. Alle Ieperlingen worden uitgenodigd op de avant-première van een grote multi-mediale evocatie op zaterdagavond 29 juli, een speciale Last Post gevolgd door de evocatie zélf op de Grote Markt op 30 juli en de uitzending op groot scherm van de officiële herdenkingsplechtigheid op 31 juli op Tyne Cot Cemetery in Passendale.

Vooral de evocaties op 29 en 30 juli beloven historisch en indrukwekkend te worden met een pak internationale acteurs en artiesten én onze eigen Lakenhalle als decor. De Britse Openbare Omroep produceert het evenement. Tv-zenders van over de hele wereld zullen het evenement live uitzenden. De BBC strijkt neer met een crew die uit honderden mensen bestaat. Er is maanden aan de voorbereiding ervan gewerkt. Om alles in goede banen te kunnen leiden is er een aangepast verkeers- en parkeerplan in de binnenstad. Maar de toegang is gratis en alle Ieperlingen zijn welkom.

De Britse overheidsdienst Department for Culture, Media and Sports organiseert elk jaar van de herdenkingsperiode 2014-2018 in een ander land een nationaal herdenkingsmoment. België is voor de tweede keer aan de beurt. In 2014 was er de herdenking in Mons, en nu in 2017 komen ze naar Ieper en Passendale.

PROGRAMMA:

29/07 avant-premiere evocatie - Grote Markt

21.40 - 23.00u: evocatie van vier jaar oorlogsvoering langs de Ieperboog met spectaculaire projecties op Lakenhalle en live-optredens

30/07 Evocatie Slag bij Passendale/Derde Slag bij Ieper - Grote Markt

20.00 u projectie van speciale Last Post plechtigheid op scherm

21.40 - 23.00 u evocatie van vier jaar oorlogsvoering langs de Ieperboog met spectaculaire projecties op Lakenhalle en live-optredens

31/07 Slag bij Passendale/Derde Slag bij Ieper - Grote Markt

13.00 u volgen van officiële herdenkingsplechtigheid van Tyne Cot Cemetery in Passendale op groot scherm

Menenpoort: speciale Last Post
Op 30 juli komen er 400 genodigden naar de Last Post: nakomelingen van enkele gesneuvelden van wie de naam in de Menenpoort gegrift is en een aantal speciale gasten. De Menenpoort is op 30 juli niet toegankelijk voor het publiek maar de plechtigheid kan live gevolgd worden op een groot scherm op de Grote Markt.


Grote Markt: avant-premiére van de multimedia evocatie op 29 juli en evocatie zélf op 30 juli.

Zowel op zaterdag 29 als op zondag 30 juli start om 21.40 u op de markt een multimedia herdenkingsevenement, een productie van de BBC. Het gaat om een unieke evocatie die het verhaal van de Eerste Wereldoorlog in de Ieperboog vertelt, met bijzondere aandacht voor De Derde Slag bij Ieper, slag bij Passendale. De historische Lakenhalle doet dienst als centraal "doek".
Het klank- en lichtspel gebruikt origineel archiefmateriaal, foto's, kunstwerken, film- en audiomateriaal en speciale animatie. Zo zal je ondermeer opnames kunnen zien en horen van veteranen die meevochten in Passendale. Er zijn liveoptredens van Britse militaire bands, koren, solomuzikanten en acteurs. Het hoogtepunt is de projectie op de Lakenhalle waarbij de vernietigde Lakenhalle van 100 jaar terug wordt geënsceneerd. Toegang gratis.


Plechtigheid Tyne Cot Cemetery

Op maandag 31 juli, historische datum van de aanvang van de Slag bij Passendale, Derde Slag bij Ieper, wordt de officiële plechtigheid om 13.00 u gehouden op de grootste Commonwealth Begraafplaats Tyne Cot Cemetery in Passendale. Deze herdenking is enkel toegankelijk met een ticket die vooraf door DCMS werd toegekend. Tickets hiervoor zijn er niet meer.
De plechtigheid kan wel live gevolgd worden op het grote scherm op de Ieperse Grote Markt.


Zaterdag 29 juli praktisch:

 Op 29 juli zal het centrale plein/middenplein van de Grote Markt vanaf 19 uur enkel toegankelijk zijn via drie publiekstoegangen ter hoogte van de Sint Jacobsstraat, D'Hondstraat en Diksmuidestraat. Toegang is gratis en tickets zijn niet nodig maar voor de veiligheid wordt je bagage gecontroleerd.
 Vanaf 12u zal in verschillende fases een parkeerverbod worden ingevoerd binnen een perimeter in de binnenstad.
 Geen verkeer meer mogelijk vanaf 18.00 u binnen deze perimeter.
 Er zijn geen speciaal ingerichte publieksparkings op 29/07 maar de parkings aan het voetbalveld van KVK Westhoek en de Rijselpoort kunnen bij voorkeur gebruikt worden.


Zondag 30 juli praktisch:

 Op 30 juli zal de Grote Markt voor iedereen volledig worden afgesloten tussen 15 en 17.00 u. Iedereen die dan al op de Grote Markt aanwezig is zal gecontroleerd worden.
 Vanaf 17.00 u worden de drie toegangen tot de Grote Markt in Sint Jacobsstraat, D'Hondstraat en Diksmuidestraat opengesteld en kan iedereen gratis de eventzone betreden. Alleen via deze poorten kan je op de markt geraken. Bagage wordt gecontroleerd.
 Parkeren binnen de perimeter is verboden vanaf 12.00 uur
 Alle verkeer wordt volledig geweerd vanaf 14.00 u.
 Het Vandenpeereboomplein - voetpad zijde warenhuis Carrefour - is op zondag vanaf 16 uur enkel te voet via Boterstraat - Lange Meersstraat - Korte Meersstraat bereikbaar.
 Parkeren kan aan het stadion van KVK Westhoek, Parking Picanol in de Steverlyncklaan en parking Rijselpoort. Deze parkings blijven open tot 00.30 uur.

 

Wat breng je NIET mee naar de markt als je de evocaties wil meemaken op zaterdag 29 juli of zondag 30 juli?
Grote rugzakken, professionele fototoestellen of videapparaten die uitgerust zijn met een telelens groter dan 10 cm. (behalve voor de geaccrediteerde pers), camerastatieven, selfiesticks, niet inschuifbare paraplu's, spuitbussen, vuurwapens of replica's, andere voorwerpen die projectielen kunnen afvuren, apparaturen waarmee een projectiel kan afgevuurd worden of die de indruk wekt daarvoor gebruikt te worden, verdovingsapparaten of apparaten specifiek ontworpen om te immobiliseren, voorwerpen met een scherpe punt of een scherpe rand en stompe voorwerpen waarmee kan geslagen worden. Daarnaast zijn ook vlaggen en banners verboden.
Ook dieren - behalve blinde geleide honden - worden niet toegelaten.


Dienst voor Toerisme en Museum:
Het In Flanders Fields Museum en de dienst toerisme blijven gedurende de volledige opbouw- en afbouwperiode bereikbaar. Op zondag 30/07 blijft de dienst toerisme en het In Flanders Fields Museum open tot 16.30 u. Laatste toegang voor het museum om 15 uur. Op 29/07 blijft het museum en de dienst toerisme open tot 18 uur, laatste toegang voor het museum om 17 uur.