• Last Post

Boek je overnachting

Ieper Ontdekken

Fietsroutes

Volgende fietsroutes zijn te koop in Toerisme Ieper 

Online te koop via http://shop.westtoer.be/ 

Vredesroute

De vredesroute voert door de Ypres Salient, een van de meest beruchte slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Tientallen militaire begraafplaatsen langsheen het traject vormen evenveel stille getuigen van de dramatische tol die de Grooten Oorlog in deze streek eiste.

Bewegwijzerd

Startplaats: Grote Markt Ieper

Afstand: 45 km

Prijs: € 2.00

Fietsroutes 14-18 -  Westhoek 

Ieperboog

Deze fietstocht start op de Grote Markt van Ieper en volgt de 'Kleine Ieperboog' van noord naar zuid. Onderweg ontdek je diverse oorlogssites. Op elk instappunt vind je een boeiende film over het lokale oorlogsverhaal, infopanelen en een wandelfolder. Vanuit elk instappunt vertrekken diverse lusvormige wandelpaden doorheen de boeiende, vaak authentiek gebleven oorlogslandschappen. Wie meerdere sites wil bezoeken, trekt er best een hele dag op uit.

Bewegwijzerd

Startplaats: Bezoekerscentrum voor Ieper en de Westhoek - Lakehalle - Grote Markt Ieper 

Afstand: 36 km

Prijs: € 2.00

Gifgas 

Op 22 april 1915 openen Duitse troepen ongeveer 6000 gasflessen gevuld met chloorgas over een 6 km lange frontlijn tussen de Stampkothoeve en ‘t Halfweghe huys. Die dag en de dagen daarna verloren ongeveer 5.000 soldaten en burgers het leven en duizenden anderen bleven levenslang gevolgen van het gas ondervinden. De inzet van dit massavernietigingswapen wordt aanzien als het begin van de chemische oorlogsvoering. 

Bewegwijzerd

Startplaats: Gemeentehuis Langemark-Poelkapelle

Afstand: 41 km

Prijs: € 2.00

The Legacy 

In Zonnebeke bevind je je in het hartje van de beruchte Ieperboog. In de Slag van Passendale in 1917 vielen hier in honderd dagen tijd een half miljoen slachtoffers voor een terreinwinst van slechts 8 kilometer. Het kasteelpark van Zonnebeke is de ideale uitvalsbasis voor een rondrit naar de vroegere slagvelden. Met deze fietsroute kan je op een aangename manier het rijke erfgoed in deze gemeente zelf ontdekken. 

Startplaats: Memorial Museum Passchendaele 1917 - Berten Pilstraat 5a - Zonnebeke

Afstand: 37 km

Prijs: € 2.00

Pionier

De fietsroute neemt je mee doorheen het frontlandschap en vertelt het verhaal van de Duitse activiteiten in de streek tussen de Tweede en de Derde slag van Ieper. Al fietsend rij je voorbij allerlei relicten zoals Duitse bunkers, begraafplaatsen en gedenktekens. Je rijdt in het spoor van het Duitse militaire transport en ervaart het strategische belang van het glooiend landschap ten Zuidoosten van Ieper. 

Startplaats: Zandvoordeplaats - 8980 Zandvoorde

Afstand: 38 km

Prijs: € 2.00 

Pop 

De fietstocht gaat terug naar de sporen van de Eerste Wereldoorlog achter het front. De eerste halte na de hel waar de militairen zich van modder en bloed ontdeden, van hun wonden genazen of er toch aan stierven. Poperinge, of POP zoals de Britten zegden, werd vier jaar lang overspoeld door vreemde troepen. In POP, dicht bij de burgers, kwamen ze enkele dagen rusten of stonden terecht voor hun falen binnen het oorlogsbedrijf. 

Startplaats: Dienst Toerisme Poperinge - Grote Markt 1 - Poperinge

Afstand:41 km

Prijs: € 2.00

Aller-Retour

Deze fietsroute volgt de moeizame tocht van de soldaten van het grote legerkantonnement Alveringem naar de Dodengang in de sector Diksmuide, heen en terug. Verschillende aspecten van de Groote Oorlog komen aan bod: het leven aan én achter het front, de bevoorrading, de medische evacuatie en de militaire strategie om het allerlaatste stukje vrij vaderland te verdedigen. Door de ‘Vlaamse kwestie' krijgt de bekende Franse term ‘Aller-Retour' nog een extra dimensie. Onderweg kleuren tal van interessante oorlogsrelicten en monumenten dit veelzijdig verhaal.

Vertrekpunt: Diksmuide, Alveringem en Lo

Afstand: 37 km

Prijs: € 2.00

Cogge-Geeraert 

De fietsroute belicht de onderwaterzetting van de IJzervlakte tijdens de Eerste Wereldoorlog en de rol die de historische figuren Karel Cogge en Hendrik Geeraert daarbij speelden. Het traject verbindt plaatsen en monumenten die getuigen van deze opmerkelijke gebeurtenis en verwijzen naar het oorlogsleed: het Albert I-Monument in Nieuwpoort, het Stad- en Landshuis in Veurne, de Belgische militaire begraafplaatsen van Steenkerke en Ramskapelle, de buste van Karel Cogge, de Ganzepoot en de Frontzate. 

Vertrekpunt: Belevingscentrum Vrij Vaderland te Veurne en Bezoekerscentrum Westfront Nieuwpoort te Nieuwpoort  

Afstand: 41 km

Prijs: € 2.00

IJzer 14-18 

De WOI fietsroute ‘IJzer 14-18' (41 km) brengt ons bij monumenten en sites aan het IJzerfront. Reeds bij het vertrekpunt, de Grote Markt van Diksmuide zien we herinneringen aan ‘den Grooten Oorlog' 1914-1918. In de IJzertoren daal je af door het Museum aan de IJzer. In de Dodengang en aan het Onze-Lieve-Vrouwehoekje ervaren we het front heel dichtbij. De Belgische en Duitse militaire begraafplaatsen brengen de boodschap ‘nooit meer oorlog'. 

Vertrekpunt: Toeristische dienst, Grote Markt 6, 8600 Diksmuide

Afstand:41 km

Prijs: € 2.00

Duits Hinterland

De route leidt je door een deel van het voormalige ‘Operationsgebiet', het gebied net achter het Duitse front met enkele prachtige panoramische vergezichten: de Vredesmolen in Klerken, de kerk van Hooglede en het Panorama Stadenberg. Deze sites waren tijdens de oorlog heel belangrijk omwille van hun strategische hoogtes. De route komt ook voorbij enkele indrukwekkende getuigen van de oorlog in dit Duits hinterland, zoals bijvoorbeeld de Duitse militaire begraafplaats in Hooglede, de Belgische militaire begraafplaats in Houthulst en de Vrijbosroute als voormalige aanvoerlijn naar het front.

Vertrekpunt: Duitse militaire begraafplaats Hooglede, Beverenstraat 79, 8830 Hooglede - Vrijbosroute, Statiestraat, 8840 Staden - Dienst voor Toerisme Houthulst, Markt 17, 8650 Houthulst 

Afstand:52 km

Prijs: € 2.00 

Käthe Kollwitz 

Käthe Kollwitz (1867-1945) was een Duitse expressionistische kunstenares. Haar zoon Peter sneuvelde vrijwel meteen na zijn aankomst aan het front in de Westhoek tijdens WOI. In haar kunstwerken uit Käthe haar opstand tegen oorlog en armoede. Daarnaast brengt ze het verhaal als moeder van een gesneuvelde soldaat, onder meer in ‚Het Treurend Ouderpaar‘, één van de meest beklijvende oorlogsgedenktekens. 

Vertrekpunt: Dienst voor cultuur en toerisme (CC De Brouwerij) Koekelare, Sint-Maartensplein 15b

Afstand: 42,5 km 

Prijs: € 2.00

Niemandswater 

Niemandswater vertelt het verhaal van de medische evacuatie vanaf het front (Noordschote-Steenstraete) tot aan de veldhospitalen (Hoogstade-Beveren) maar ook over de hygiëne (Eversam) en de geestelijke verzorging van de soldaat aan het front. In chirurgische voorposten (Reninge) werden gekwetsten met buikwonden de eerste zorgen toegediend. Wat verderop werden diegene begraven (Hoogstade-Reninge-Westvleteren) voor wie hulp te laat kwam.  

Vertrekpunt: Vleteren en Lo

Afstand: 45 km

Prijs: € 2.00 

Diverse 

West-Vlaamse Bergenfietsroute
De fietsroute verkent de heuvelrijke streek ten zuiden van Ieper. Het gebied vormt een uitgesproken parklandschap met sterk geprononceerd reliëf. Centraal op deze tocht staan de acht dorpen van Heuvelland.

Bewegwijzerd

Startplaats : Bezoekerscentrum De Bergen Kemmel

Afstand: 45 km

Prijs: € 2.00

Mountainbikeroute West-Vlaamse Heuvels

Het Regionaal Landschap West-Vlaamse Heuvels en Les Monts de Flandre hebben de mountainbiker heel wat te bieden. Het heuvelende landschap, de dichte bossen, de weidse vergezichten en de talrijke onverharde wegen vormen het ideale decor voor deze recreatievorm.

Bewegwijzerd

Startplaats: Zelf te bepalen

Totale afstand: +/- 180 km (8 routes)

Prijs: € 5.00