• Caesar's Nose/Hoeve Klein Zwaanhof - Instappunt Noord
  • Instappunt Noord - Hoeve Klein Zwaanhof
  • Welsh Cemetery (Caesar's Nose)
  • Instappunt Oost - Hooge Crater
  • The Bluff

Boek je overnachting

Ieper en WOI

Instappunten Ieperboog

Van oktober 1914 tot oktober 1918 bevond het slagveld van de Eerste Wereldoorlog zich op luttele kilometers van het Ieperse centrum. De loopgraven lagen van noord naar zuid in een boog rond Ieper. In die fameuze Ieperboog of Ypres Salient werden maar liefst vijf bloedige veldslagen uitgevochten. In de jaren ‘20 werden meer dan 150 militaire begraafplaatsen in en om de stad aangelegd en werden monumenten gebouwd waarvan de Menenpoort de belangrijkste is. De monumenten, sites, begraafplaatsen en musea herinneren ons tot op vandaag aan de zinloosheid van de oorlog en aan de meest tragische periode uit de geschiedenis van Ieper. Het volledige verhaal wordt op pakkende wijze verteld in het Ieperse In Flanders Fields Museum 

Op drie plaatsen langs de Ieperboog kun je via een nieuw instappunt in het landschap van vandaag het oorlogslandschap van 100 jaar geleden oproepen. Drie nieuwe gratis toegankelijke instappunten onthalen de bezoekers en informeren hen dankzij een uitgezochte en verantwoorde inrichting, op een aantrekkelijke manier, over de laatste getuigen van de Eerste Wereldoorlog in en om Ieper te ontdekken.

Ieperboog - drie instappunten

De drie instappunten zijn bezoekbaar en dat zijn instappunt Noord (gelegen in Hoeve Kleine Zwaanhof - Kleine Poezelstraat/Boezinge), instappunt Oost (naast het Hooge Crater Museum - Meenseweg/Zillebeke) en instappunt Zuid in het provinciedomein De Palingbeek met link aan site Hill 60. In elk instappunt is een historische film, één of meerdere wandelparcours, infopanelen en objecten (in Noord) aanwezig om er de bezoekers wegwijs te maken. Er is een digitale applicatie voor Noord en een fietsroute die de drie instappunten verbindt. De fietsroute Ieperboog-Ypres Salient (36 km) is beschikbaar voor 2 euro in de dienst toerisme. 

Digitale applicatie beschikbaar:

 

Instappunt Noord

Instappunt Oost

Instappunt Zuid