• Last Post

Boek je overnachting

Ieper en WOI

Expo ComingworldRememberMe - Domein Palingbeek

Vanaf 30 maart worden de 600.000 kleine beeldjes samengebracht in een land-art installatie in het provinciaal domein De Palingbeek, ten zuiden van Ieper. Deze 600.000 beeldjes, gelinkt aan 600.00 namen, herinneren aan de zinloosheid van oorlog: gisteren, vandaag en morgen. Tienduizenden mensen uit Vlaanderen en de rest van de wereld hielpen ComingWorldRememberMe tot stand komen.

Samen maakten ze 600.000 beeldjes. Elk beeldje staat voor een slachtoffer dat in België het leven liet tijdens of door de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog. Bij elk beeldje hoort een ‘dog tag’, het universele identificatiesysteem voor frontsoldaten. De ‘dog tags’ combineren telkens de naam van een WOI-slachtoffer met de naam van een maker van een beeldje. Elke dog tag verbindt zo letterlijk het verleden met het heden. De dog tags worden door kunstenaar Koen Vanmechelen samengebracht in een doorzichtig kunstwerk. Het project is het initiatief van Gone West, de culturele herdenkingskoepel van de provincie West-Vlaanderen. De namen van de slachtoffers werden samengebracht in de Namenlijst, samengesteld door het In Flanders Fields Museum.

Vanaf april 2018 strekt zich in het provinciedomein De Palingbeek de indrukwekkende installatie uit, over het niemandsland en The Bluff, één van de zwaarst bevochten plekken van de Eerste Wereldoorlog. De installatie is 3 hectare groot. Een groot deel van deze oppervlakte gaat naar de kleien beeldjes die een plaats krijgen tussen grote kunstwerken van kunstenaar Koen Vanmechelen. Je volgt een wandelparcours vanaf het onthaalpaviljoen langsheen de beeldjes, de WOI site The Bluff en eindigt op het uitzichtpunt over het Niemandsland.

Meer info over het openingsweekend is te vinden op de website van CWRM, www.cwrm.be.

Nog tot 11 november 2018 is deze kunstinstallatie zowel met gids of vrij te bezoeken. 

Mensen die een beeldje hebben gemaakt kunnen hun naam linken aan een slachtoffer via  http://www.comingworldrememberme.be/nl/link-namenlijst