• Last Post

Boek je overnachting

Tips voor Trips

Begeleide wandelingen

Alle wandelingen dienen minimaal 2 weken op voorhand schriftelijk aangevraagd te worden bij Toerisme Ieper.

Kennismaking met Ieper

De gids laat je op deze wandeling kennismaken met de hoogtepunten van Ieper. Hij vertelt bondig de rijke geschiedenis en neemt de groep onder andere mee naar de Engelse kerk, de Saint-George's Memorial Church. Hij toont het prachtige interieur van de Sint-Maartenskathedraal en van de Raadszaal in het Ieperse stadhuis. Een halte op de Grote Markt met wat geschiedenis over de imposante Lakenhalle en daarna wordt de wandeling afgesloten aan de Menenpoort.

Gids:  € 60 (max. 25p/gids) - vanaf 1 januari 2019: € 70 (max. 25p/gids)

Duur: 2 uur

Ypre ten voeten uit Middeleeuws

De gids begeleidt je doorheen het rijke verleden van het middeleeuwse Ieper: je flaneert langs de majestueuze Lakenhalle, de indrukwekkende Sint-Maartenskathedraal, het romantische Lapidarium, het Vleeshuis, de Oude Vismarkt, de Sint-Pieterskerk en het Steen.

Gids:  € 60 (max. 25p/gids) - vanaf 1 januari 2019: € 70 (max. 25p/gids)

Duur: 2 uur

Ieper en de Eerste Wereldoorlog

Tijdens deze wandeling brengt de gids de groep langs de voornaamste oorlogsmonumenten van de stad. De ontroerende Menenpoort, het Iers Kruis en de stemmige Saint-George's Memorial Church zijn blijvende getuigen van het oorlogsverleden van de stad. Tussenin brengt de gids het verhaal van de oorlog en maak je kennis met enkele aspecten van de wederopbouw. Deze wandeling is een uitstekende inleiding of aanvulling op een bezoek aan het In Flanders Fields Museum.

Gids:  € 60 (max. 25p/gids) -  vanaf 1 januari 2019: € 70 (max. 25p/gids)

Duur: 2 uur  

Op en onder de historische Ieperse vestingen

De vestingen van Ieper zijn de best bewaarde van ons land. Hun verhaal begint tien eeuwen geleden, toen de stad ontstond aan de oevers van de Ieperlee. Eerst waren de vestingen niet meer dan een aarden wal met grachten. Later kwamen er stenen muren en torens. Nog later groeiden ze uit tot een complex geheel met bastions, voorversterkingen, grachten en muren. De toeristische vestingroute is 2,6 km lang en start aan de prachtig gerestaureerde kazematten achter de Sint-Jacobskerk. De bezoeker krijgt er een audiovisuele presentatie over 1000 jaar vestinggeschiedenis en stadsontwikkeling. Van hieraf gaat de wandeling via de Menenpoort naar de Rijselpoort (met Saskamer en Poortwachtershuis) via de Bellepoort, de Majoorgracht, de Bourgondische torens. De wandeling eindigt aan het Kruitmagazijn.

Gids:  € 90 (max. 25p/gids) - vanaf 1 januari 2019: € 105 (max. 25p/gids)

Duur: 3 uur

Het is ook mogelijk de route in te korten. Je kunt dan kiezen uit: 

  • Ieperse vestingen: van Vauban tot heden 

Vertrek aan het Onthaalcentrum Kazematten, bezoek IJskelder; via sluipgang naar passerelle over Kasteelgracht, naar souterrains in Hoornwerk, over Vaubanvestingen naar Rijselpoort. Via de Rijselsestraat terug naar de Grote Markt. 

  • Ieperse vestingen: met Bourgondische torens en saskamer

Start aan het Kruitmagazijn. Over Vaubanvestingen naar Bellepoort, langs Majoorgracht naar Bourgondische torens. Verder naar Britse militaire begraafplaats. Via de Rijselsestraat terug naar de Grote Markt.

Gids:  € 60 (max. 25p/gids) - vanaf 1 januari 2019: € 70 (max. 25p/gids)

Duur: 2 uur

De Nachtwacht: avondwandeling

De nachtwacht wacht jullie op met hellebaard en flambouw aan de Menenpoort om 20u, na afloop van de Last Post, nabij de maquette. Hij loodst jullie door de duisternis van het middeleeuwse Ieper en belicht enkele bekende en onbekende middeleeuwse hoekjes van Ieper. 

Er wordt een korte wandeling gemaakt op de vestingen, met een bezoek aan de IJskelder. Via de passerelle en de posterne gaat het terug de stad in met een bezoek aan de vroegere H. Geeststichting. Daarnaast staan de kazematten aan het Houten Paard, de Rijselpoort, de kleinste straatjes en de Vismarkt op het programma.

Gids: € 60 (max. 25p/gids) - vanaf 1 januari 2019: € 70 (max. 25p/gids)

Duur: 2 uur

Praktisch: start om 20u (van 25 oktober tot 10 februari kan ook al om 17u30 gestart worden)

Sneukelroute

De Sneukelroute is een drie uur durende wandeling door Ieper. Om je wat extra te verwennen tijdens deze wandeltocht krijg je hier en daar een typisch Iepers product aangeboden...

De route voert je langs minder bekende Ieperse hoekjes. Bewust worden de gekende monumenten (Lakenhalle, kathedraal, Menenpoort) niet bezocht. Het is een ideale formule om al babbelend en knabbelend een verrassende verkenning van Ieper te beleven.

Prijs: € 9/pp voor de proevertjes

Gids:  € 90 (max. 25p/gids) - vanaf 1 januari 2019: € 105 (max. 25p/gids)

Duur: 3 uur

Op de Loop in Ieper 

Bij Op de Loop in Ieper komt de hele geschiedenis van Ieper aan bod. Er wordt in groepkjes van maximum 15 personen gelopen. De start is op de Grote Markt en via een drietal brandstraatjes ben je al vlug op de vestingen. Vandaar lopen we naar de Verdronken Weide om via het Vredesbos naar Zillebeke vijver te lopen. Via een stukje van de Uterste Veste komen we in het Hoornwerkpark, vandar gaat het richting Wieltjesgracht. Uiteindelijk eindigen we via het Astridpark terug op de Grote Markt. Tijdens het lopen wordt er gewezen op interessante plekjes en maken we tijd om foto's te nemen. De tour is 7,3 km lang. Er wordt gelopen aan een laag tempo van 7 à 10km per uur. Om de 700m wordt er gestopt om een verhaal, anekdote of een interessant wistje-datje te vertellen. Bijvoorbeeld: Weten jullie vanwaar de naam Wieltjesgracht komt?
 
Duur: 2 uur
 
Gids: € 60 (max. 15p/gids) - vanaf 1 januari 2019: € 70 (max. 25p/gids)

   Op stap met de Ieperse Bierambassadeur 
(Enkel op beschikbaarheid van de bierverteller)
Bart Vermeulen, zytholoog, biersommelier en gepassioneerd verteller, neemt jullie mee op een tocht doorheen het hedendaagse Ieper met één doel. Met tientallen plezante anekdotes en historische verhalen zal hij jullie ervan overtuigen dat Ieper wel degeljk een bierstad was en nog steeds is.
 
Ga je mee op biervertelwandeling met Bart of zijn collega's? En natuurlijk proeven we onderweg ook van het lekkere gerstenat van hier! Starten of afsluiten kan met een bezoejk aan de stadsbrouwerij De Kazematten waar Bart ook kind aan huis is. Ook bierproeverstochten en themadegustaties kunnen op maat van elke groep gemaakt worden.  

Duur: 2 uur + eventueel 1 uur brouwerijbezoek

Gids: € 70 (max. 20p) 

Prijs: € 8 pp voor het brouwerijbezoek 

Praktisch: + prijs van de verbruikte degustaties/gekozen beiren in 1 of 2 cafés onderweg 

1000 jaar Yper - NIEUW

Een doorgedreven kennismaking met het historische Ieper. De vijf thema's die je terugvindt in het Yper Museum ontdek je hier in de stad zelf. Het ontstaan van Ieper bij het water, rijkdom door de lakennijverheid, maar ook verval door de pest en geweld. Ook Ieper als bisschopsstad komt in deze wandeling aan bod. 

Duur: 2,5 uur

Gids: € 105 (max. 25p/gids) 

Ieper - waterstad aan de Ieperlee - NIEUW 

Water was van een goudwaarde voor het middeleeuwse Ieper en bepaalde de opbouw van de stad. Een gloednieuwe wandeling in de reeks 'Verhalen voor onderweg' loodst je langs het traject van de Ieperlee binnen én buiten de stad bij de Verdronken Weiden.

Duur: 2 uur (3 uur met Verdronken Weiden inbegrepen) 

Gids: € 70 ( € 105 voor programma van 3 uur (max. 25p/gids)